Saturday, Jul 13, 2024

Кога целиот свет се соочува со последиците од Ковид-19 пандемијата, здравствените работници на пиедесталот како проблем од пандемијата го поставуваат и зголемувањето на бројот на психичките болести, растројства и болести поврзани со психосоматските нарушувања. Депресијата е  една  од  модерните болести на 21-век, која постои кај

Read More

Франција официјално се разделува со нездравата мода за ниска телесна тежина кај манекенките со стапувањето во сила на новиот закон од денес. Мерката има за цел да ги заштити младите девојки од опасната за животот анорексија и ги предвидува сите актуелни модели во земјата да

Read More

Долго време постои една заблуда кај пушачите дека ако запалат цигара во стресни моменти ќе можат да се смират, но научниците по едно долго истражување дошле до сосема различни резултати. Пушачите имаат 70 отсто поголеми шанси да страдаат од депресија и анксиозност, покажува оваа студија.

Read More

Големо повеќегодишно истражување покажува дека несоницата (инсомнија) е многу опасна по здравјето, дека предизвикува срцеви и мозочни удари, како и дека кај жените тој ризик е малку поголем отколку кај мажите. Студијата, која траела 30 години и следела 160.000 луѓе, утврдила дека лошиот сон, како и

Read More

Новите истражувања покажаа лимоноидите, природните споеви присутни во лимонот, го спречуваат развојот на ракот на градите. Дали сте знаеле дека лимонот треба да се искористи цел? Ништо од него не смее да се фрли. И тоа не само поради здравствени причини, туку и поради неверојатниот вкус. Едноставно

Read More

Colgate Total е една од најпродаваните пасти во светот, а е единствена во САД која содржи триклосан, хемикалија која се поврзува со нарушување на работата на ендокриниот систем, а воедно е и канцерогена материја која со време се насобира во нашето тело - пишува New

Read More

Компанијата „Кока Кола“ соошти дека во минатата година за 11.7 отсто ја намалила директната емисија на јаглерод диоксид во однос на 2014 година. Како што се наведува, односот на употреба на енергија е подобрен за 7.2 отсто во однос на минатата година, додека во 2015

Read More

Постојано купуваме сокови и млечни пијалоци во тетрапак пакување, а не внимаваме на сите бројки кои се втиснати на пакувањето. Во аголот на секое пакување има едноцифрена бројка. Во некои земји бројките се од 1 до 5, во други од 1 до 6. Овие бројки

Read More

Рудолф Бреус осмисли метод од 42 дена исхрана ограничена само на сокови од органско произведен зеленчук. Неговиот метод, како што вели тој, излечил 45.000 луѓе од рак и леукемија. Ова е неговиот рецепт: цвекло (55%), моркови (20%), корен од целер (20%), компир (3%) и црвена

Read More

Често се случува секојдневната рутина во нашите животи да направи добрите навики коишто сме ги имале едноставно да исчезнат. Слабо се храните, го прескокнувате вежбањето и поминува краток период и стомакот повторно се појавил. Очигледно е дека диетата и вежбањето се вистинско решение, но никој

Read More