Sunday, Aug 1, 2021
HomeАЈНШТАЈНИЈААтлас (Page 12)

Чито е невобичаен рибар од Коста Рика и единствен во светот кој може слободно да плива со крокодил без да биде нападнат од дивото животно кое е еден од најмоќните предатори на планетата. Чито почнал да се грижи за повредениот крокодил кој не можел сам

Read More

Комисијата за светско наследство УНЕСКО информираше дека перспективата на австралискиот Голем корален гребен не е баш најдобра со оглед на загадувањето и климатските промени, но најголемиот корален гребен на светот сепак не е ставен на пописот на „загрозени“ наследства. Некои активисти за заштита на околината од

Read More

Додека кај нас се сече секое второ дрво, некаде во светот сфатиле дека постои и друга опција, дури и кога тоа дрво пречи. Земјата е нашиот дом и наша должност е да ја сакаме и да го одржуваме редот. Можеме да започнеме со малку, на пример,

Read More

Бил Нај е еден од најактивните научници кој ја алармира јавноста за потенцијалната опасност од глобалното затоплување и климатските промени, но често е напаѓан дека овие теории се претерани и човекот нема никакво влијание врз природата. Климатските промени се резултат на преголемата употреба на фосилни

Read More

20 години по крвата граѓанска војна која одзеде повеќе од 1 милион животи, во Руанда ќе се обнови дивиот свет со враќање на десетина лавови. Иницијативата е предводена од Националниот парк Акагера од Руанда кој ќе ја врати популацијата на лавови, симболот на Африка со

Read More

Многу животни зависат од нивните резервни масти како извори за енергија за време на хибернација, за време на миграционите периоди или при други услови кои вклуваат радикални метаболички приспособувања. Едно од најпознатите приспособувања на метаболизмот на мастите се одвива кај кафеавата мечка (гризли) при хибернацијата. Овие

Read More

Нашата земја е богата со разновиден биодиверзитет, а сето тоа се должи на нејзината географска положба, климатските фактори и геолошкото минато. Нејзиното разнобразие на флора и фауна се карактеризира со голем број на ендемични и реликтни видови. Дел од овој диверзитет ви го претставуваме низ

Read More