Tuesday, Apr 23, 2024
HomeДЕНЕШНАРегион„Илинден“ бара Албанија да им издава лични документи на македонски јазик

„Илинден“ бара Албанија да им издава лични документи на македонски јазик

Македонското друштво „Илинден“ со седиште во Тирана и разгранокот за Голо Брдо, во име на Македонците што живеат во Албанија, побараа од надлежната служба за водење матична евиденција, документите да бидат издавани на македонски јазик.

– До директорот на Генералната дирекција за матична евиденција, Бледар Дорацај, доставивме барање интернационалните изводи од матична книга на родените и венчаните, како и други документи, кои ги издава оваа служба, да бидат на македонски јазик. Тие сега се издаваат освен на албански и на грчки, италијански, англиски, германски, изјави за МИА претседателот на друштвото, Никола Ѓурѓај.

Во барањето се посочува дека со донесувањето на ваква одлука на многу граѓани ќе им се помогне да не се изложуваат на дополнителни напори и трошоци за превод на документот од албански на македонски јазик.