Wednesday, Jun 19, 2024
HomeГИГА БАЈТХај текГолемо браво: Македонците првопласирани на НАСА натпреварот

Големо браво: Македонците првопласирани на НАСА натпреварот

Македонскиот тим успеа да го освои првото место на глобалниот натпревар НАСА спеј ап челинџ. Според резултатите нашиот тим со 48.195 гласови убедливо водеше пред останатите тимови. Сега на ред е официјална верификација на резултатите од НАСА.

Откако и официјално ќе се потврди, тројцата средношколци Филип Макрадули, Костадин Лазаров и Филип Димитровски како и студентот Дарко Тодоровски ќе отпатуваат во „Кенеди спејс центарот“ во Флорида, каде ќе имаат можност да го развиваат својот проект во рамки на европската програма за акцелерирање подготвена во соработка со НАСА и комерцијални компании од вселенската индустрија од САД и Велика Британија. Исто така, ќе имаат шанса и да присуствуваат на лансирање на ракета. Браво дечки.