Tuesday, Oct 3, 2023
HomeАНТИСТРЕСПатувањеДали знаете во кои земји има идеални климатски услови?

Дали знаете во кои земји има идеални климатски услови?

Од најголемиот број на сончеви денови, до ноќи исполнети со ѕвезди на небото – ова се земјите во светот кои имаат најдобра клима.

Еквадор
Оваа јужноамериканска земја има вечна пролет, со просечна дневна температура околу 21 Целзиусов степен.
ekvador

Аризона
Знаеме, тоа не е држава. Но, според Гинисовата книга на рекорди, Јума во Аризона е најсончевиот град во светот, кој во просек има 11 часа непрекинато сонце на ден. Тоа е повеќе од 4.000 сончеви часа годишно.
Midtown Phoenix Skyline at Night

Намбија
Оваа далечна држава важи за онаа во која има најмалку дождови. Градот Свакопмунд, кој се наоѓа на самата обала, доживува помалку од 2,5 сантиметри дожд годишно.
nambija

Кипар
На Кипар може да биде прилично жешко, но воздухот останува доволно сув, со пријатно ветре, па го имаме победникот во категоријата за држава со најдобро ниво на влага.
kipar

Јапонија
Географската позиција, положбата на океанот, планинските височини и близината на ладниот воздух од североистокот на Азија, ја прават Јапонија една од најснежните места на планетата.
japonija

Бразил
Потребен ви е одмор на тропско место? Тогаш вашата дестинација секако е Бразил, кој е прв на листата на такви места, со топли температури и многу влажност во воздухот.
brazil

Конго
Сместена во срцето на Африка, оваа земја има најниска просечна брзина на ветрот, што ја прави едно од најмалку ветровитите места во светот.
This is Congo

Канарските острови

Дали сте за романтично гледање во ѕвезденото небо? Најдобар поглед ќе имате токму од Канарските острови, бидејќи таму небото е најѕвездено во целиот свет.
kanarski ostrovi

Исланд
На Исланд воздухот е најчист, што може да се препише на повеќе фактори – малата густина на населението, обилните шуми и строгите прописи.
island