Sunday, Jan 29, 2023
Home2020October (Page 4)

  Пожарникарската служба, и тоа како е битна за секоја земја. Особено кај нас, каде што се соочуваме со многу примери на опожарени домови, поради дотраена инсталација. Сепак, пожарникарите помагаат секаде каде што можат. Скопските пожарникари спасиле човек заглавен на дрво, за кого мислеле дека е починат. Откако

Read More

Поминаа шест месеци, а светот се уште драматично се соочува со пандемијата од Ковид-19. Никој, ниту најучениот не може со сигурност да предвиди каква и кога  ќе биде разврската на човештвото со пандемијата,  и на кој начин  ќе ја победиме. Многумина сметаат дека за тоа

Read More

Дали соседна Бугарија ќе го користи измисленото бугарско малцинство во Албанија, за да поставува пречки на патот на нашиот западен сосед кон ЕУ, е прашање кое се наметна по изјавата на министерката за надворешни работи на Бугарија, Екатерина Захариева,  за наводно постоење на бугарско малцинство

Read More

Вицепремиерот Љупчо Николовски кој е задолжен за борба со корупцијата, во дебатната емисија Клик Плус на ТВ 21 истакна дека ќе бара разрешување на Лидија Димова откако излегоа написи во медиумите за сомнителни проекти кои добивале грантови од европските фондови. "Директорката Лидија Димова, смета дека не

Read More

Синоличка Трпкова, македонската актерка и универзитетски професор, по најавите за приватизација на Македонска пошта, иронично вели дека треба да се размислува и за приватизација на Државниот универзитет УКИМ. "Приватизација на Уким звучи дури и олеснително во контекст на состојбите во кои живееме. Бесплатното образование го има

Read More

Претседателот на државата, Стево Пендаровски во Топ тема на Телма изјави дека ни на крај на памет не им е да прават промени во Уставот или пак да се склучи нов договор со Бугарија туку да се создадат услови за спроведување на тој што беше

Read More

Ослободителна пресуда добија сите обвинети во случајот „Змиско око 2“. Сите 22-ца обвинети  „Змиско око 2“ се ослободени од вина за кривичното дело „злоупотреба на службената положба“, додека за дел од нив кои беа обвинети за „злосторничко здружување“ донесена е одбивателна пресуда заради застареност. Пресудата ја донесе

Read More

Општина Карпош и фондацијата Фридрих Еберт го спроведоа проектот „Електроенергетски, независен и самоодржлив Карпош“. Преку подготовката на публикација, се увидоа можностите на Карпош за дополнителен развој и користење на обновливите извори на енергија. Евидентирани се потенцијалите за поставување на фотоволтаични електрани на кровните површини на

Read More

Големи реакции, и негодувања во јавноста, предизвика можноста владата да донесе уредба со која ќе им се наложи задолжително носење на маски на граѓаните и на отворен простор. Дополнително, се разгледува и можноста за ограничување на бројот на гости до максимум 4-ца во друг дом.

Read More

  Ковид-19 не ги поштеди ниту пратениците во новиот парламентарен дом. Бидејќи актуелното владејачко мнозинство е составено од вкупно 62 пратеници, или само 1 повеќе од потребниот минимум, се поставува прашањето, како и дали највисокиот законодавен дом би можел функционално да работи и да гласа закони,

Read More