Friday, Mar 23, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаЅвегор ги извади маските за Сурова

Ѕвегор ги извади маските за Сурова

zvegor surova

Делчевското село Ѕвегор го одржува традиционалниот обичај за маскирање на ден по Василица со цел да се дочека новата година во благодет и истерување на злите духови. Вековната традиција продолжува со новите генерации на ѕвегорци кои се маскираат во „свадбената“ поворка со зет и невеста и голем број на фигури од минатото. zvegor survaЖелбата на жителите од Пијанечкиот крај е овој обичај да добие поголемо внимание од јавноста поради неговата оригиналност и дамнешна историја за полека да прерасне и во карневал со голем број на гости и туристи.