Sunday, Jun 28, 2020
HomeФЕР ПЛЕЈФаулЗошто Олимпискиот базен во Рио има зелена вода?

Зошто Олимпискиот базен во Рио има зелена вода?

zelen bazen rio

На интернет молневито се рашири сликата со зелена вода на Олимпискиот базен во Рио каде се одржуваат главните пливачки натпревари. На шега некои тврдеа дека пливачите уринирале во базенот по што се активирала водата, но организаторот на турнирот соопшти дека во базенот имало алги, па од таму и зелената боја.

Извршени се тестирања за да утврди дали водата е безбедна и засега пливачите може да бидат мирни. Проблемот најверојатно лежи во несоодветниот третман на конструкцијата што дозволило цветање на алгите, што секако е вина на организацискиот комитет.