Monday, Jun 18, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаЗНМ со контра аргументи за радиодифузната такса од СДСМ

ЗНМ со контра аргументи за радиодифузната такса од СДСМ

znm press

Здружението на новинари на Македонија е против најновиот предлог на опозицијата да се укине радиодифузната такса и да се замени со финансирање од буџетот во изност од 0.5 проценти што изнесува околу 15 милиони евра и тоа воопшто не е доволно.

Од ЗНМ сметаат дека СДСМ брка гласови со укинувањето на радиодифузна пред изборите бидејќи дебатата ја сели во Собранието каде нема мнозинство, а не преговара во Клубот на пратеници според одредбите во Пржино, каде учество треба да земат и новинарските здруженија и синдикати.

Според претседателот Селмани очигледно е дека и двете најголеми политички партии немаат сериозни намери да спроведат темелни и корисни реформи во медиумите бидејќи им одговара ваквата состојба кога мал е бројот на критички и независни новинари.