HomeДЕНЕШНАЕкономијаЦената на нафтата ќе се зголемува, но горната граница е ниска

Цената на нафтата ќе се зголемува, но горната граница е ниска

Никој од нафтената индустрија не може да потврди колку ќе изнесува еден барел на нафта, освен што сите ја знаат долната граница која не смее да падне под 40 долари, додека пак за наредниот период очекуваат раст на цената но, не и огромен профит бидејќи горната граница тешко ќе надмине 60 долари за барел што е можеби и најоптимистичното предвидување.

Членките на ОПЕК со одлуката да го намалат производството на нафта и да ги консолидираат позициите. Тоа ќе доведе до зголемување на цената на барел на светските берзи. Тие прогнози со мала разлика ги потврдуваат и инвестициските банки со цел внимателно поставување на економските параметри за наредниот период.

Цената на малопродажбата на нафтени деривати, сепак зависиси од повеќе фактори како регулација, давачки и контрола кои се доста ефикасни во Македонија, па затоа на краток рок нема да не очекуваат големи ценовни шокови.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com