HomeРЕФЛЕКТОРМузикаЗаврши фолкорниот фестивал ,,Велес 2015"

Заврши фолкорниот фестивал ,,Велес 2015"

Синоќа во Младинскиот парк во Велес свечено беше затворено 12то издание на Интернационалниот фолклорен фестивал,,Велес 2015”. Во текот на изминативе 5 дена публиката имаше можност да ужива во песните, ората, културата и традицијата на земјите учеснички на овој фестивал.Настапија вкупо  илјада фолклористи од кои 500 странски и 500 домашни од  11 странски ансамбли и културно уметнички друштва. Претсавници на македонскиот фолклор беа осум културно-уметнички друштва, а три  од нив беа од градот-домаќин. На последната фестивалска вечер настапија фолклористите од: ФА „Хатегна“ од Романија, ФА „Бига“ од Турција,ХКД „Градишче“ од Унгарија, „Тина Данцестудио“ од Естонија,ФА „Валуриле Дунарии“ од Романија,ФА „Лени“ од Полска,„Неврокопски ансамбл за народни песни и ора“ од Бугарија, ГАНИП „Пожаревац“ од Србија и КУД „Коле Неделковски“ од Велес.

Фолклорниот фестивал ,,Велес 2015” се одржа во склоп на манифестацијата ,,Велес-град на културата 2015”

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com