Friday, Apr 20, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаЗатворските чувари се под постојан притисок

Затворските чувари се под постојан притисок

Факултетот за безбедност спроведе големо истражување за положбата на чуварите во македонските затвори за кои се открива дека се под постојан стрес, како и под притисок и закана од насилство. Покрај ниското чуство на безбедност, чуварите се незадоволни од платеноста и ценењето на нивниот вложен труд што ги спречува поефикасно и професионално да ја вршат својата работа.

zatvor-idrizovo-2

Истражувањето го презентираа професорите Драган Батиќ, Оливер Бачановиќ и Љупчо Арнаудовски. Според нив чуварите се клучни во градење на однос со затворениците во нивната ресоцијализација. Чуварите ретко пријавуваат случаи на насилство бидејќи се прикриваат инцидентите за да се зачува авторитетот. Најнезадоволни се од платата, додека пак голем дел од нив позитивно го оцениле односот со затворениците.