Thursday, Mar 22, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаЗатворениците во Идрозово и Штип штрајкуваат со глад

Затворениците во Идрозово и Штип штрајкуваат со глад

Затворениците од Идризово и од штипскиот затвор штрајкуваат со глад. Причина се лошите услови, како и барањето да се усвои законот за амнестија што го предлагаат група граѓани, односно семејствата на затворениците. Се рабоити за закон со кој ќе се амнестираат сите кои издржале 40 проценти од извршените казни.

Директорот на затворот, Живко Пејковски за Телма изјави дека известувањето за стапување во штрајк се уште не стигнало до него. Но, според него, причина за штрајкот најверојатно е предлог законот за амнестија, а не лошите услови во затворите.