Wednesday, Apr 25, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаЗаштитата во лифтовите е технички неизводлива

Заштитата во лифтовите е технички неизводлива

lift

Од Стопанската комора на Македонија излегоа со барање да се одложи новата регулатива за поставување на задолжителна заштитна опрема во лифтовите од непредвидени ситуации бидејќи технички е неизведлива според проценката на компаниите кои ги одржуваат лифтовите во Македонија. Предвидената мерка наместо од 1.1.2016 да се применува со една година одлужување бидејќи поставувањето на дополнителна опрема ќе биде многу тешко, сите лифтови се произведени во странство и нема да одговораат со техничката документација, а исто така и трошоците за корисниците ќе бидат големи. Досега лифтовите безбедно се одржуваат со чести техички прегледи, велат од групацијата.