HomeАНТИСТРЕСЕкимЗапочнува тестирањето на новата вакцина против ХИВ

Започнува тестирањето на новата вакцина против ХИВ

Тестирањето на новата вакцина против вирусот ХИВ, за која научниците веруваат дека, доколку се покаже како успешна, би можела да биде „последната шајка во ковчегот“ за тоа малигно заболување, ќе започне оваа седмица во Јужноафриканската Република. Директорот на американскиот владин институт за алергија и инфективни заболувања Ентони Фоси изјави денес дека според него вакцината „ветува“.

Тестирањето, наречено „ХВТН 702“, започнува наредната среда и во него ќе бидат вклучени 5.400 сексуално активни мажи и жени на возраст меѓу 18-35 години на 15 локации ширум Јужна Африка.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com