HomeРЕФЛЕКТОРЛитератураЗапочна 49. Меѓународниот семинар за Македонски јазик во Охрид

Започна 49. Меѓународниот семинар за Македонски јазик во Охрид

Викендов во Охрид беше отворен 49. Меѓународен семинар за Македонски јазик, литература и култура.

Како што соопшти организаторот, Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ (УКИМ), семинарот ќе трае до 26 јуни и на него учество ќе земат осумдесет стипендисти од 17 земји, а истовремено ќе се одржи и 43. Меѓународна научна конференција.

Во рамките на семинарот ќе се одбележат 1.100-годишнината од смртта на св. Климент Охридски, основоположник на Охридската книжевна школа, 70 години од објавувањето на првата граматика на современиот македонски јазик и 70 години од објавувањето на првите книги за деца на современ македонски јазик.

Наставата на семинарот се одвива на македонски јазик, а предвидува секојдневни активности на учесниците насочени кон изучувањето на македонскиот јазик преку лекторски курсеви поделени според степенот на познавање на јазикот.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com