Sunday, Jun 17, 2018
HomeАНТИСТРЕСШтосноЗаборавете на калориите барем за момент – ова се најинтересните факти за чоколадото

Заборавете на калориите барем за момент – ова се најинтересните факти за чоколадото

Страста на коа ретко кој може да одолее крие свои интересни и слатки факти.

1. Постоела чоколадна река во далечната 1971 година.

2. Во времето на Маите, зрното какао се користело како пари кое имало вредност поголемо дури и од златото.

3. За љубителите на белото чоколадо една тажна вест – тоа не е вистинско чоколадо, бидејќи не содржи цврсти остатоци од какао ниту ниту какао ликер, туку путер од какао.

4. Според Интернационалната какао организација, Европјаните се најчестите конзумирачи на чоколадо.

чоколадо25. За прославата на нивниот 100. роденден, Торнтоните го имаат направено најголемото парче чоколадо кое тежи неверојатни 5,782 килограми.

6. Компанијата за чипс Lay’s продава чипс натопен во млечно чоколадо.

7. Голема е веројатноста да се умре од предозираност со чоколадо поради неговата состојка теобромин, што е моќен стимултант.

8. Во просек, една табла чоколадо содржи осум делови од инсект, но сепак е безбедно за употреба. Според Администрацијата за храна во Америка, многу од храната што ја јадеме содржи природни загадувачи. Границата на безбедност е 60 делови од инсекти во 100 грама чоколадо.