Monday, Jun 25, 2018
HomeАЈНШТАЈНИЈААтомЗаблуди во ботаниката – како се дефинираат доматот и јагодата?

Заблуди во ботаниката – како се дефинираат доматот и јагодата?

Понекогаш во праксата знаат да се испревртат дефинициите за тоа дали одредено овошје или зеленчук се дефинира под истоимената категорија.

Каква приказна се крие зад јагодата и доматот? Кога се гледа плодот на јагодите во целина, самиот по себе тој не претставува овошје туку само семките. По дефиниција на ботаниката, овошјето претставува семкаста структура која се развива од оплоден цвет, а зеленчукот се оформува од другите делови на растението, како што се коренот или листовите.

Според наведените тврдења, доматот претставува овошје, заедно со јаболкото и тиквата, а под категоријата зеленчук спаѓаат компирот, репката и лубеницата.

Без разлика на се, поважно е да се консумираат отколку точно да им се одреди родот.