HomeДЕНЕШНАСкопјеВселенско доживување во Македонија – што ќе се случува на Светската недела на вселената

Вселенско доживување во Македонија – што ќе се случува на Светската недела на вселената

Светската недела посветена на вселената е интернационален настан кој се одржува од 4 до 10 октомври во повеќе од 73 земји низ светот и вклучува речиси 1.800 различни настани. Целта е да се даде акцент на придобивките од вселенските истражувања спроведени во текот на претходната година.

Овие датуми одбележуваат два настани:
– 4 октомври 1957: Лансирање на првиот сателит Спутник 1, со што се отвора патот за истражување на вселената.
– 10 Октомври 1967: Потпишувањето на Договорот за принципи и активности на државите вклучени во истражување и соодветна употреба на вселената, вклучувајќи ја и Месечината и другите небесни тела.
svetska-nedela-na-vselenataСвеченото вселенско отвoрање и изложба на фотографии од Скопското Астрoномско друштво ќе се одржи во Концепт 37, утре вторник 04.10.2016, со почеток од 21:30 часот.

На самото отворање ќе биде објавена целосната агенда за сите останати денови, вклучувајќи: проекции во соработка со Македокс, SmallStarEmpires турнир, посета на планетариум, набљудување на небото преку телескопи на неколку различни локации, велосипедска тура, детска работилница, посета на опсерваторијата Кокино и забава на отворено…

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com