HomeДЕНЕШНАПолитикаВо операцијата “Таргет“ осомничени 10 лица од УБК

Во операцијата “Таргет“ осомничени 10 лица од УБК

Специјалното јавно обвинителство објави дека незаконското прислушување се спроведувало преку три различни системи. Со операцијата “Таргет“ се осомничени десет лица, поранешни но и актуелни вработени во Управата за безбедност и контраразузнавање.

“Прво осомничениот кој бил на раководна позиција во Управата за безбедност и контраразунавање давал наредби за следење на политичката, бизнис и новинарската фела во Македонија. Второосомничениот, во координација со првоосомничениот, но и самостојно го организирал процесот на прислушување.

Тој бил запознаен со сите имиња и лозинки за следење и освен што давал наредби и самиот внесувал телефонски броеви за кои немало судски наредби.

Постои основано сомнение дека третоосомничената, постапувајќи по наредби на второосомничениот, постапувајќи спротивно на законите и без судски наредби за одредени телефонски броеви, проследувала телефонски броеви кои требало да бидат следени“ – изјави обвинителката Фатиме Фетаи.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com