Sunday, Jun 17, 2018
HomeАЈНШТАЈНИЈАВо кои професии има најмногу психопати?

Во кои професии има најмногу психопати?

PROFFESIONS

Кевин Датон, психолог од Оксфорд и автор на книгата knjige ‘The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success’ истакнува дека психопатијата може да претставува голема предност во одредени професии. Во продолжение ви ги претставуваме професиите во кои оваа појава е најзастапена.

Извршни директори

Американските истражувања покажуваат дека помеѓу извршните директори има 4% психопати, што е 4 пати повеќе од општиот просек.Овие луѓе ги карактеризира импулсивност и подготвеност за ризик. Но, во групата карактеристики на извршните директори спаѓаат и недостатокот на емпатија, неможност да се покаат и отсуство на лична одговорност

businessman signing a contract

Адвокати: Лажат без грижа на совест. Сметаат дека им е тоа работа. Не се грижат многу за моралот и се смета дека се луѓе опседнати со профит

Продавачи

Според научната студија која научникот Марк Хармер ја спровел во 2001 година, успешните продавачи се нарцисоидни и социопати. Според студијата станува збор за многу егоцентрични луѓе. Често знаат да работат по принципот ,,целта ги оправдува средствата”

 

Хирурзи: Интересно е тоа што хирурзите заземаат едно од највисоките места на оваа листа, додекаa медицинските сестри и лекарите се на самото дно. Дека можат да бидат многу насилни, егоистични и груби потврдил и хирурхот Вен Шен кој додал дека тие особини најмногу дошле до израз кога не постоела анестезијата. Во тоа време хирурзите воопшто не се грижеле за лелеците на пациентите

Side profile of a journalist typing on a typewriter

Новинари: Факт е дека треба да бидете прилично нарцисоиздни за да се ставите под лупа на јавноста како што тоа го прават новинарите. Тие сметаа дека нивниот глас, став, и нивните емоции се толку многу важни што треба да ги слушнат сите! Многу новинари на терен ќе се борат за својата замисла и тогаш кога во одредени околности, секоја нормалчна личност би се откажала. Своите фрустрации ги лечат кога на екранот, или во весник го гледаат своето име.

 

Полицајци

Во книгата Violence: Handbook for Victims” се наведува дека жените жртви на насилство во 40% случаи во Амарика се семејство на полицајци.Што значи дека полицајците имаат желба за воспоставување доминација над другите.

Готвачи

Во интервју за магазинот “Veniti Fer”, куварот Гордон Ремзи изјавил дека сите готвачи се опседнати со себе, комплицирани и чувствителни души, и апсолутни психопати.