Monday, Jun 18, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаВо „Градска“ ќе се врши интервентна кардиологија

Во „Градска“ ќе се врши интервентна кардиологија

Во Градската општа болница „8 септември“ започна да се применува интервентна кардиологија со првиот зафат на тимот предводен од доктор Владимир Ристовски. Третирана е пациентка со коронарна аретирска болест на 63 годишна возраст. Превземени се неивазивни испитување и сега се чуствува одлично.

Според министерот за здравство Тодоров „8 септември“ се вклучува во мрежата на здравствени установи од областа на неинвазивната кардиологија и тука ќе може да третираат инфаркти и други состојби со што ќе се растовари работата на државните клиники и ќе нема потреба од препраќање на сите пациенти. Токму брзината на интервенцијата е исклучително важна во третманот на пациентите со срцеви заболувања.