Tuesday, Jul 7, 2020
HomeАНТИСТРЕСЕкимВнимателно погледнете ги бројките на тетрапак пакувањата кога пазарите

Внимателно погледнете ги бројките на тетрапак пакувањата кога пазарите

tetrapak

Постојано купуваме сокови и млечни пијалоци во тетрапак пакување, а не внимаваме на сите бројки кои се втиснати на пакувањето. Во аголот на секое пакување има едноцифрена бројка. Во некои земји бројките се од 1 до 5, во други од 1 до 6. Овие бројки покажуваат колку пати е рециклирана содржината во тетрапакот.

Според одредени законски прописи, млекото со одминат рок се враќа на пастеризација, а потоа се враќа во маркетите, но тоа се прави до 5 пати најмногу. Па така, најдобро е да ги земате оние пакувања кои покажуваат помала бројка.