Wednesday, Apr 25, 2018
HomeДЕНЕШНАСкопјеВнимателно на овие улици, ќе бидат лизгави од средството против штетните пм10 честички

Внимателно на овие улици, ќе бидат лизгави од средството против штетните пм10 честички

ulica

Градот Скопје утре во 11:30 часот, на крстосницата на булеварот Свети Климент Охридски со улицата Свети Кирил и Методиј (пред зградата на поранешната НИП „Нова Македонија“) ќе почне со третирање на градските улици со средството Калциум Магнезиум Ацетат, како една од мерките за намалување на загадувањето на амбиентниот воздух.

Важно е да се нагласи дека брзината на улиците каде што ќе се аплицира средството Калциум Магнезиум Ацетат ќе биде ограничена на 40 километри/час, заради можна појава на лизгавост на коловозот. На улиците ќе биде поставена соодветна сообраќајна сигнализација. Градот Скопје за оваа намена има подготвено сообраќаен проект.

Изборот на трите сообраќајници (булеварот Свети Климент Охридски и улиците Свети Кирил и Методиј и Јордан Мијалков) е од причина што во непосредна близина се наоѓа мерната станица за квалитет на амбиентниот воздух на Министерството за животна средина и просторно планирање, и најлесно ќе може да се споредат резултатите пред и по третирање со КМА.

Средството е еколошки производ, биоразградлив, не е штетен за растенијата (погоден е за апликација во близина на паркови и зелени површини), а најважно е што не е корозивен (нема да предизвика оштетување на возилата). Производот е лесен за апликација и целосно е стабилен, што значи може да се чува за подолг период.

При неговото аплицирање како резултат на неговиот состав може да се почувствува слаб мирис на оцет, кој исто така не е опасен по здравјето на луѓето. Искуствата од европските градови каде што се користи ова средство укажуваат дека со негово аплицирање потенцијалот за намалување на прашината е од 10 до 30 проценти.