HomeАЈНШТАЈНИЈААтласВидео: Жртвуван дрон за спектакуларна снимка од активен вулкан

Видео: Жртвуван дрон за спектакуларна снимка од активен вулкан

Истражувачот Сем Косман жртвуваше беспилотно летало за снимање на спектакуларниот активен вулкан во Вануату и со добиените снимки ќе се добијат поквалитетни информации за научниците.

Дронот е управуван од работ на самиот кратер на вулканот, а силата на лавата, високата температурата и испуштањето на отровни гасови дозволува само краток период на снимање пред целосно да се уништи леталото и поставените камери, но тоа навистина се исплатеше бидејќи резултатите се фантастични. Во продолжение погледнети ги „владетилите“ на вулкани кои се опасно блиску до изворот на жешка лава.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com