HomeСТУДЕНТУМВидео: Студентски пленум го блокираше Ректоратот на УКИМ, се појавија и контрапротестанти

Видео: Студентски пленум го блокираше Ректоратот на УКИМ, се појавија и контрапротестанти

Студентскиот пленум и Младинската организација Мугра од утрово го блокираат Ректоратот на Универзитетот Свети Кирил и Методиј во Скопје, во знак на револт, против изградбата на две барокни згради во Кампусот, за што ноќта меѓу саботата и неделата беа исечени 50-тина дрва во просторот.

Студентите наведуваат дека со жив штит ќе ги спречат градежните работи на УКИМ, како и дека нема да дозволат да се гради и да се урива универзитетската автономија. Тие потенцираат дека не се против изградба на нови објекти за нивните колеги од факултетите за физичко култура и информатички технологии, но сметаат дека треба да се најдат нови градежни парцели кои ќе ги задоволуваат еколошките, градежните и универзитетски стандарди.

По блокадата на ректоратот од Студентскиот пленум, се појавија и контрапротестанти-дел од студентите на Факултетот за физичка култура и ФИНКИ, засилени со вработени од „Македонски шуми“ Контрапротестантите дојдоа за да засадат сто дрвја, кои всушност ги садеа од „Македонски шуми“ во близина на местото каде треба да се градат факултетите.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com