HomeАНТИСТРЕСПатувањеВидео: Се појави уште една Македонија – село скриено во длабочините на Амазон

Видео: Се појави уште една Македонија – село скриено во длабочините на Амазон

Уште некој го носи библиското име. Селото Македонија коа се наоѓа на колумбискиот Амазон брои 800 жители. Скромните луѓе кои живеат од риболов, лов и знаетчиство, никогаш не виделе автомобил. Се започнало од едно семејство од племето племето Тичуна во 19 век, кое под влијание на мисионери најпрво станале католоци, а потоа евавнгелисти. Подоцна тие ги конвертирале и другите Тичуна-семејства што дошле од соседните области во Бразил и Перу и се населиле со нив во истото село.
kouris_20090305_co_3374-640x426
Тие почнале да ја проучуваат Библијата во групи, а кога стигнале до писмата на апостол Павле до Солуњаните и Филипите во Новиот завет биле импресионирани кога првпат го прочитале зборот Македонија. Така во 1975 година, сите семејства што живееле заедно во езерското село одлучиле своето село да го наречат Македонија, сметајќи дека се единствените Македонци во светот. Така е создадена амазонската Македонија.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com