Thursday, May 24, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаВидео: Фрлање на светиот крст во прилепско – „Попе, немој во длабокото“

Видео: Фрлање на светиот крст во прилепско – „Попе, немој во длабокото“

Capture

Немаат сите големи реки и езера, во прилепското село Селце, како и во други села, општини и градови се одржа фралњето на светиот крст, но во ова мало место, селаните упатија неколку зборови на попот пред да го фрли крстот.

Толку беше “длабоко” што капачите мораа да го преупредат попот да не го фрла крстот во длабокото.