Friday, Apr 20, 2018
HomeДЕНЕШНАРегионВидео: Брана во Србија која е пред излевање – застрашувачко

Видео: Брана во Србија која е пред излевање – застрашувачко

11123038

Застрашувачко видео излезе на социјалните мрежи од брана во Србија. На брегот на езерото се наоѓаат викендици, угостителски објекти а тука е и еден пешачки висечки мост, па во случајно прелевање и пукање на браната се тоа би било на директен удар и ништо не би останало.

По обилните дождови и поплави кои ја погодија централна Србија, водостојот на реките е во континуиран пораст, што може да се види и по браната во Овчарско-кабларската клисура. Водата од Западна Морава прво се акумилира во Овчарско-кабларското езеро, потоа по тунел оди до хидроелектраната Овчар Бања, па се влева во езерото Меѓувршје.

Инаку, Пред Чачак, кај Парменац, се наоѓа уште една брана и езеро. Самото видео кажува дека проблемот е голем, погледнете ќе се уверите сами.