HomeДЕНЕШНАСветЈункер: Нема безбедност во Европа без Русија, но санкциите остануваат

Јункер: Нема безбедност во Европа без Русија, но санкциите остануваат

Претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер смета дека наскоро поништување санкциите против Русија не е можно, иако ЕУ треба да се однесува со Москва како со еквивалентен партнер.

„Засега не гледам никакви аргументи за да бидат укинати санкциите против Русија. Но посакувам да имаме договор со Русија, што излегува од вообичаените рамки. Без Русија е невозможно да се создаде безбедност во Европа“, изјави Јункер. Тој потсети дека Руската Федерација зазема територија, три пати поголема од Европа.

Според него кон Москва треба да се однесуваат како кон „големо обединување и горда нација“ и да се разговара со неа како со еквивалентен партнер.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com