HomeДЕНЕШНАСветУкраина принудена да купува гас од „непријателска“ Русија

Украина принудена да купува гас од „непријателска“ Русија

Укринската енергетска компанија „Нафтогас“ соопштила дека е подготвена повторно да купува гас од Русија на само неколку часа после состанокот на рускиот министер за енергетика Александар Новак и потпретседателот на Европската комисија Марош Шефовиќ во Москва.

Новак и Шефовиќ најавиле дека претставници на ЕУ, Русија и Украина би можеле да се состанат наредниот месец поради разговори за испорака на гас за Украина.

„Нафтогас“ минатата година престана да купува гас од Русија бидејќи ја искористиле позајмицата од 500 милиони долари добиени од Европската комисија за набавка на неопходни колични на овој енергент за зимата.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com