Sunday, Jun 17, 2018
HomeАНТИСТРЕСПатувањеУбавините на Сан Алфонсо дел Мар – најголемиот базен во светот

Убавините на Сан Алфонсо дел Мар – најголемиот базен во светот

Ако некогаш патот ве одведе во јужноамериканската престолнина Чиле, сетете се на ова место. На околу стотина километри западно од главниот град Сантијаго, во приватниот резорт во Алгаробо, се наоѓа најдолгиот и воопшто најголемиот базен во светот, фамозниот Сан Алфонсо дел Мар.

базен2Колкава е неголама големина? Приближно колку 20 олимписки базени. Не е ни чудо што содржи 250 илјади кубни метри вода, зафаќа површина од осум хектари и е долг 1,013 метри.

базен3Овој комплекс е изграден во декември 2006. година од страна на Фернандо Фишман. Само системот за филтрирање чини околу 3,5 милиони долари,а целосната конструкција се движи од 1,5 до 2 милијарди долари.

базен4