Sunday, May 20, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитика„Црвениот“ пасош слабо проаѓа на глобалниот рејтинг

„Црвениот“ пасош слабо проаѓа на глобалниот рејтинг

pasos mk

Аналитичката куќа Henley & Partners и оваа година објави извештај за моќноста на патните исправи според нивната мобилност, бараност и сигурност. Македонискиот пасош не добива највисоки оценки со оглед дека не сме членка ниту на ЕУ ниту на НАТО, но со оглед дека имаме можност да патуваме во европската безвизна зона неговиот рејтинг е на 46-то место.
pasos1Сите соседи кои се членки на ЕУ се далеку повисоко, па така бугарскиот грчкиот пасош е на 7-то место (може да патуваат и во САД без визи), следна е Словенија на 11-то место, Бугарија 18-то и Хрватска на 22-ро. Послаб рејтинг имаат пасошите на Црна Гора, Босна и Херцеговина, Албанија, а најсилен Германија, Велика Британија и Шведска.

Целта на извештајот на Henley & Partners е да се оцени слободата на патување и визното ограничување.