Sunday, May 20, 2018
HomeДЕНЕШНАРепубликаЦелиот научен фонд на МАНУ на располагање на Википедија

Целиот научен фонд на МАНУ на располагање на Википедија

МАНУ склучи договор за соработка со организацијата Викимедија која стоја зад првата бесплатна интернет енциклопедија. Важното е шти Википедија на македонски јазик ќе има најдобар извор на научни и потврдени информации, тези и истражувања за креирање на статии кои ќе им бидат достапни на сите корисници.

manu1

За таа цел ќе биде ангажирано лице од Википедија кое ќе ги изработува стручните написи преку функцијата наречена матичен википедијанец (Wikipedian in Residence). МАНУ е втора македонска институција која соработува со Викимедија веднаш по Државниот архив.