Friday, Aug 7, 2020
HomeДЕНЕШНАЦрна хроникаЦарината откри обид за измама на „Александар Велики“

Царината откри обид за измама на „Александар Велики“

aerodrom-aleksandar-veliki-1-640x331

Царинската управа на Република Македонија денеска соопшти дека на царинската испостава Аеродром Александар Велики Скопје – отсек за стоково царинење за увозно царинење биле пријавени 800 сетови со системи за инфузија, наменети за увозник од Скопје, а со потекло од Кина.

По извршениот документарен преглед, се појаснува во соопштението, констатирано е дека во Одобрението од Агенцијата за лекови и медицински средства, земја на производител и производство е Германија, додека во царинската декларација земја на поаѓање и земја на потекло е Кина.

– При физички преглед е констатирано дека стоката е произведена во Кина, меѓутоа на самото пакување пишува дека е произведена во Германија. Царинската управа ја известила Агенцијата за лекови и медицински средства за случајот, а по извршената проверка од страна на фармацевтски инспектори изготвени се Записник од извршен инспекциски надзор и Решение за забрана на увозот на 800 сетови со системи за инфузија. По поднесеното Барање за уништување на стоката, истата е уништена во Дрисла, стои во денешното соопштение од Царинска управа на Република Македонија.