HomeАНТИСТРЕСЕкимТрчањето во природа поефикасно од теретана – еве зошто

Трчањето во природа поефикасно од теретана – еве зошто

Доколку сакате добра кондиција, подобро ниво на енергија и уште подобро расположение, не одете во теретана. Прошетката низ природата е подобра за умот и телото отколку трчањето по подвижна трака, се тврди во истражувањето спроведено на Универзитетот Бангор.

А оние кои согоруваат калории со трчање во парк или планинарење се чувствуват посреќно отколку оние кои се препотуваат во теретани. Исто така, тие имаат и повеќе енергија, па подоцна многу полесно се концентрираат на работата.

Природното опркужување го поттикнува опуштањето на умот, а бегањето од градската гужва може да помогне во борба со потиштеноста. Овој заклучок следел по прегледување на 25 студии кои ги споредувале корисноста од вежбањето во природно окружување или во затворен простор.

Вежбањето на отворено го ублжува гневот, заморот и тагата многу подобро отколку важбањето бо затворено. Но и отворените простори се разликуваат по резултатите па така оние кои вежбаат во парк и друго зелено окружување имаат поголема корист отколку оние кои трчаат по улица.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com