Sunday, Jun 17, 2018
HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и ИсторијаТајланд и САД ги враќаат вредните артефакти украдени од Камбоџа

Тајланд и САД ги враќаат вредните артефакти украдени од Камбоџа

Тајланд денеска почна да и ги враќа на Камбоџа вредните артефакти кои тајландската полиција ги запленила од криумчари во 1999 година. Скапоцените уметнички дела биле криумчарени за време на граѓанската војна во Камбоџа во која на „полињата на смртта” загинаа над 1,5 милион лица. Тогаш кражбата на артефактите беше доходен бизнис.

Од Тајланд со специјални возила ќе бидат префрлени 16 од вкупно 43 уметнички дела што биле одземени од криумчарите. Пред шест години од Бангкок во Камбоџа беа вратени седум од украденте предмети, а преостанатите ќе бидат предмет на натамошно верифицирање на вистинското потекло.
kambodza1Одлуката на Тајланд денеска лично ја соопшти камбоџанскиот министер за надворешни работи Хор Намхонг, по враќањетоод тидневната посета на Тајланд. Тој упати специјална благодарност до колегата, генералот Панасак и шефот на воената хунта, генералот Прајут кои му ветиле дека и преостанатите 20 артефакти, по експертизата, ќе бидат вратени таму од каде што се украдени.

Украдени артефаки во Камбоџа почнаа да враќаат и неколку музеи и аукционерски куќи од САД. Не се знае колку, но се претпоставува дека во САД и Велика Британија се наоѓаат најголем број предмети од културно-историското богатство на Камбоџа.