Tuesday, Oct 3, 2023
HomePosts Tagged "Влада" (Page 3)

Министерството за економија на вчерашната владината седница ја презентираше информацијата за изменување на Законот за трговија во согласност со иницијативата на посетените компании во рамки на проектот „Учиме од бизнис-заедницата“. „Со информацијата, Министерството за економија во рок од два месеци треба да достави предлог за изменување

Read More

Владата ја разгледала информација доставена од македонската амбасада во Тирана за состојбите во Република Албанија по големите поплави и одлучи да испрати хуманитарна помош. „Владата ги задолжи Дирекцијата за заштита и спасување, Министерството за надворешни работи и другите надлежни институции во рок од три дена да

Read More

Владата синоќа го именуваше лидерот на Демократскиот сојуз, Павле Трајанов, за национален координатор за намалување на ризици од катастрофи. „На денешната седница за национален координатор за имплементација на националната платформа за намалување на ризици од несреќи и катастрофи, владата го именува Павле Трајанов“, соопштија од Владата. Демократскиот

Read More

На денешната седница, Владата ќе расправа за неколку важни прашања, меѓу кои предничат информацијата за реконструкцијата на пругата Куманово – Бељаковце од железничкиот коридор 8, како и за проекти на ЕЛЕМ кои не се во рамките на основната дејност на државниот производител на струја. Од стратешките

Read More

Привршуваат разговорите меѓу коалициските партнери во Владата за пополнување на испразнетите ресори, изјави премиерот Зоран Заев, одговарајќи на новинарски прашања пред почетокот на неформалниот состанок на претставници на царинските управи од земјите од Западен Балкан во Скопје. Заев рече дека е прашање на денови кога би

Read More

Владата на Република Македонија на својата веб страница објави нови десетици документи и информации во насока на зголемување на транспаретноста и отчетноста. На интернет страницата објавени се документи и информации коишто се однесуваат на работата и активностите на Генералниот Секретаријат, канцеларијата на претседателот на Владата, заменик

Read More

Владата и министрите утре на пленарна седница во Собранието ќе одговараат на прашања поставени од пратеници. Ваква седница е прва за новиот владин состав и на неа единствена точка на дневен ред се пратенички прашања. Според деловникот, седница за пратенички прашања се одржува секој последен четврток од

Read More

Ако за законот за ААВМУ не ни се брза, за законот за медиуми – апсолутно не ни се брза да го донесеме, изјави денеска министерот за информатичко општество и за администрација, Дамјан Манчевски, во паузата на 13. Kонференција „Е-општество“, организирана од Фондацијата за интернет и

Read More

Владата на Република Македонија одобрила проект на меморандум за разбирање помеѓу Министерството за транспорт, информатичка технологија и комуникации на Република Бугарија и Министерството за информатичко општество и администрација на Република Македонија, за намалување на меѓународните тарифи за роаминг за телекомуникациски услуги. Документот ќе биде потпишан на

Read More

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), во пресрет на најавените измени на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, денеска соопшти дека цврсто останува на ставот дека е потребно да се елиминира какво било влијание на државата врз процесот на саморегулација во медиумите. Во

Read More