Monday, Jul 6, 2020
HomePosts Tagged "верувања"

Без да се добие согласност од албанска страна, Македонија нема да го протурка проектот „Луково Поле“. Вакви смирувачки пораки добил албанскиот министер за енергетика и индустрија, Дамиан Ѓинкнури, од македонскиот колега Беким Незири на средбата во Стуга. Прашањето за изградбата на овој проект предизвикало огромни

Read More

Свадбените обичаи кои постојат во различни земји од светот, многу сликовито ја опишуваат поентата на бракот и заедницата која се создава при чинот на венчавање. Еве дел од нив

Read More

Денеска е Иванден,. На овој празник се испреплетуваат многу обичаи и верувања. Поврзан е со периодот на долгоденица (како што Божиќ се поврзува со краткоденица). Иванден е поврзан со верувањата за моќта на билките но и на огновите. Се верува дека  сонцето на овој ден

Read More