Tuesday, Mar 28, 2023
HomePosts Tagged "вакцина"

Bacillus Calmette – Guerin е вакцината која е користена за туберкулоза пред 100 години и изгледа дека токму таа е решение за дијабетесот. Во денешно време оваа вакцина се користи за рак на мочниот меур и се верува дека истата е сигурна. Во случај на дијабетес

Read More

Грчките здравствени власти стравуваат по ширење на маларија меѓу мигрантите во Грција. Главниот секретар во Министерството за здравство Јанис Баскозос изјави на прес конференција дека постои опасност за ширење болести меѓу мигрантите и дека не е исклучено пренесување на болести и врз грчки граѓани. Според него,

Read More

  Од Светската здравствена организација соопштија дека 800 лица, кои може биле во контакт со 8 погодени од вирусот Ебола, се вакцинирани во јужниот дел на Гвинеја. Вакцината која моментално е од експериментален карактер, последната недела биле применета во Гвинеја и Сиера Леоне, а воедно се покажала

Read More

Кубанската вакцина против рак на белите дробови пристигна во Србија. Од наредната недела околу 30 пациенти кои се во потешка фаза од болеста ќе почне да ја примаат оваа тераписка вакцина за која научниците од Куба тврдат дека го забавува ширењето на малигните клетки и

Read More

Од Светската здравствена организација (СЗО) велат дека вакцината против еболата покажала 100 процентна заштита во испитувањата и може да го спречи ширењето на смртносниот вирус. Таа била тестирана на илјадници заразени во Гвинеја. ,,Веруваме дека светот е на чекор поблиску во пронаоѓањето на ефикасна вакцина против ебола”

Read More