Thursday, Jul 19, 2018
HomePosts Tagged "увоз"

Македонците генерално користат квалитетни горива, но е неопходно државата да спроведе построга контрола на внесот на нафтени деривати во земјава, бараат најголемите нафтени компании во Македонија. Од таму велат дека тоа е непоходно за да може реално граѓаните да знаат кој и со каков квалитет

Read More

До државниот пазарен инспекторат е пристигната претставка дека се врши увоз на мазут од Србија којшто е неквалитетен и не ги исполнува пазарните стандарди наложени според важечкиот правилник за квалитет на течните горива. Власти сè уште не се огласија и не преземаа ништо по откритието дека

Read More

Од денеска увозот на животни, месо и јајца од Црна Гора, Словенија и Босна е забранета. АХВ ја спушти трговска граница за овие држави поради болеста син јазик. Словенечката управа за храна и ветеринарство открила две животни заболени од син јазик, додека во Црна

Read More

Руската Федерална служба за ветеринарна и фитосанитарна контрола вчера воведе привремено ограничување на увозот на говеда, месо и на други месни производи од Македонија во Русија. Одлуката е донесена поради регистрирањето на епидемија на јазлеста кожа кај стоката во Македонија. Забраната се однесува и на увоз

Read More

Денес завршува можноста за увоз на постар автомобил кој не го исполнува најмалку Евро 4 стандардот за емисија на штетни гасови. Тоа значи дека ќе може да се купуваат автомобили со старост од околу најмногу 10 години. Претходно социјалната и економската мерка на Владата за увоз

Read More

Албанското министерство за земјоделство соопшти дека го блокира увозот на месо од Македонија. Министерството информираше дека забраната на увозот на место од Македонија и од некои други земји од регионот е поради појавата на болеста јазлеста кожа кај крупниот добиток. Министерството и Дирекцијата за ветеринарство во Тирана,

Read More

Од 1 јули се забранува увоз на автомобили со ЕУРО 3 стандард, односно возила постари од 2005 година. Од тогаш ќе можат да се увезуваат автомобили со стандард Еуро 4 или повисоки а, 30 јуни ќе биде последниот термин кога ќе мора да биде платена

Read More

Изминативе два дена во јавноста излезе информација за сокови за деца кои се продаваат по ниска цена, но со квалитет што е крајно спорен. Детски сок, спакуван во колоритна и шаренолика амбалажа, доволно упадлива да ги заинтригира детските очи, посебно оние деца кои се доволно големи

Read More

Агенцијата за храна и ветеренираство соопшти дека јајцата на македонските пазар се безбедни откако се направени анализи на увезените производи од Србија при проширување на информации за присуство на неисправни јајца од северниот сосед. АХВ уверува дека се вршат и контроли при увозот на граничните

Read More

Рускиот премиер Дмитриј Медведев изјави дека потпишал указ за проширување на списокот земји кон кои ќе биде воведено ембарго на храна, вклучувајќи ги Албанија, Црна Гора, Лихтештајн и Украина, која се наоѓа на листата под посебни услови. Тој додаде дека забраната за увоз на земјоделски производи

Read More