Friday, Jul 31, 2020
HomePosts Tagged "Уставен суд" (Page 6)

Уставниот суд на денешната седница ги отфрли иницијативите на претседателот на Демократскиот сојуз, Павле Трајанов и на Тодор Петров за оценување на уставноста на Одлуката за распуштање на Собранието на Република Македонија. Судот, како што појаснуваат оттаму, не навлегува во тоа дали Одлуката е уставна

Read More

Уставниот суд на Косово ја сопре реализацијата на договорот со Србија кој требаше да му обезбеди поголеми права на српското малцинство. Договорот доведе до двомесечни тензии помеѓу власта и опозицијата во Косово, а во парламентот неколку пати се фрлаа солзавци и јајца. Опозицијата е и против

Read More

Новинарите повторно изгубија од Сашо Мијалков. Уставниот суд го одби барањето за заштита на слободите и правата поднесено од новинарите Владо Апостолов и Јадранка Костова, во врска со пресудата со која тие беа парично казнети за нарушување на честа и угледот на некогашниот прв човек

Read More

Наставничкиот пленум денеска поднесе иницијатива до Устваниот суд за екстерното тесирање. На иницијативата се потпишаа повеќе од 1.000 наставници кои реагираат на низа нелогичности, како на пример впишувањето на оценката единица од тестот во сведителството, казните и несоодветниот третман на овој кадар при оценувањето и

Read More