Tuesday, Aug 4, 2020
HomePosts Tagged "Уставен суд" (Page 4)

Уставните судии одлучија да ја одложат точката за разгледување на иницијативата за уставноста и законитоста на контроверзниот член 175 од Законот за електронски комуникации, за една од наредните две седници, јавува ТВ21. Основната причина за тоа е како што истакнаа на седницата обемноста на материјалот

Read More

Уставниот суд на наредната седница закажана за в среда, 29 март, ќе ја разгледува иницијативата за уставноста и законитоста на контроверзниот член 175 од Законот за електронски комуникации. Со овој член донесен со измените на Законот во 2014 година со кој на телекомуникациските оператори во

Read More

Министерството за внатрешни работи поднесе кривична пријава против лидерот на ГРОМ Стевче Јакимовски и Александар Трајковски за кривично дело спречување или смеќавање на јавен собир. Полицијата оценила дека со контрапортестот зад кој застана ГРОМ е прекршен крвичниот законик и беше оневозможен веќе најавениот протестен марш

Read More

Уставните судии нема да заседаваат до септември што значи дека во скоро време нема да решаваат по иницијативата за оценка на уставноста на законот за специјалното јавно обвинителство, но и за други актуелни и жешки теми. Со оглед на тоа дека политичката сцена е премногу бурна

Read More

До Собранието ќе биде поднесен нов предлог закон со кој се предвидува укинување на контроверзниот Совет за проверка на факти чија задача беше да ги проверува преставките на граѓаните во судските процеси и да дава предлози за работата на судиите пред Судскиот совет. Сепак, прими голем

Read More

Уставниот суд со 8 гласа одлучи да ја тргне од дневен ред точката за разгледување на уставосноста за поставувањето на крстот во Бутел по иницијатива на Светскиот македонски конгрес и со поддршка на општината бидејќи не присуствуваше уставниот судија Сали Мурати, кој не присуствуваше на

Read More

Демонстрантите од „Шарената револуција“ прашуваат дали Уставниот суд, оформен во име на граѓаните и платен со пари на граѓаните да се произнесе за Специјалното јавно обвинителство? Или планира да го укине? Додека чекаат одговор на ова прашање, прогонот врз демонстрантите се уште трае. Наместо повлекување на пријавите,

Read More

Уставниот суд ќе се произјасне за поднесената иницијатива за оценување на уставноста на Законот за Специјално јавно обвинителство. По 8 месеци чување во фиока предметот веќе е доделен кај судија известител. Можно е да се најде на дневен ред на седницата закажана за среда

Read More

Уставниот суд се уште ја нема ставено на дневен ред иницијатива за оценување на уставноста на новата институција популарно наречена СЈО која е задолжена за прогон и истрага на делата кои се поврзани или произлегуваат од прислушкуваните разговори. Демонстрантите од „Шарена револуција“ исто така бараат Уставниот

Read More

За денес е закажана првата седница на Комисијата за импичмент на претседателот Иванов, но со оглед на тоа што 6 од 11 пратеници, меѓу кои и самиот претседател на ова тело се од ВМР-ДПМНЕ од опозицијата обвинуваат за целосна политичка фарса и поведоа постапка пред

Read More