Wednesday, Aug 5, 2020
HomePosts Tagged "Уставен суд" (Page 2)

Се премислил петтиот уставен судија, со чиј глас Уставниот суд за влакно успеа да го запре преслекувањето во барок на ГТЦ, Македонската опера и балет и Националната универзитетска библиотека, но и градбата на стотина станбени згради, приватни хотели и други комерцијални објекти кои поранешната влада

Read More

Земјоделците ќе мора да почекаат уште неколку денови бидејќи ниту оваа недела не може да се започне со исплатата на субвенциите. Министерството за финансии ќе ја чека конечната одлука на Уставниот суд пред да почне да ги исплаќа субвенциите,а ваква одлука треба да донесе во

Read More

Mинистерот за финансии, Кирил Миноски, денеска изјави дека буџетот е ликвиден, а за исплата на земјоделските субвенции ќе се чека да се објави одлуката на Уставниот суд на официјалната веб-страница или во „Службен весник“. – Треба да ја видиме одлуката и да видиме кога ќе биде

Read More

Субвенциите на земјоделците ќе може да се исплаќаат, пресече Уставниот суд, кој на денешената седница со мнозинство гласови донел одлука да поведе постапка за оценка на уставноста и на законитоста на членот 8-а од Изборниот законик и на членот 11 од Законот за спречување на

Read More

Уставниот суд денеска одлучи да не поведе постапка по двете иницијативи со кои се оспорува членот 35 став од Законот за локална самоуправа, како и членот 16 став 1 од изборниот законик, кој се однесува на рокот на одржување на локалните избори, а тоа е

Read More

Уставниот суд на Република Македонија на денешната седница треба да ги разгледува иницијативите за укинување на два члена од Законот за локална самоуправа и од Изборниот закон со што ќе се овозможи градоначалниците и советниците да останат на своите функции до одржувањето на локалните избори. Како

Read More

Неизвесни се платите на вработените во образованието, јавниот превоз ќе сопре, противпожарната исто, градежни дозволи нема да може да се издаваат а ниту да се вршат венчавки. ЗЕЛС предупредува дека ако не се продолжи мандатот на градоначалниците и советниците после 15 мај ќе ја блокираат

Read More

Уставните cудии кои ќе гласаат за продолжување на мандатот на градоначалниците и советниците избрани пред четири години и ќе им го продолжат владеењето, нема да може да се скријат од кривична одговорност - пишува СДК.мк повикувајќи се на извори од Уставниот суд и Обвинителството. „Постапката на

Read More

В среда Уставниот суд по иницијатива на Министерството за локална самоуправа и на Светскиот македонски конгрес треба да реши дали ќе го продолжи мандатот на локалната самоуправа, кој веќе е завршен на 15 мај. Потоа, едно од првите решенија што ќе треба да ги потпише

Read More

Еден од напаѓачите на Зијадин Села, претседателот на ДР ДПА, кој со уште неколку лица го влечеше Села полумртов, низ ходниците на македонското Собрание, се препознава на една од снимките направени од камерата на ЦИВИЛ Медиа, на 15 март 2016 година, кога како еден од

Read More