Wednesday, Aug 12, 2020
HomePosts Tagged "Управен Суд"

Управниот суд подлегна под систематскиот притисок од СДС и од Специјалното јавно обвинителство и не дозволи прегласување во ниту едно избирачко место, реагираат од ВМРО-ДПМНЕ на одлуките на Управниот суд за тужбите што партијата ги поднесе во врска со одбиените приговори од ДИК за првиот

Read More

Управниот суд уважи една жалба од 28-те поднесени тужби против приговорите одбиени од Државната изборна комисија (ДИК) за гласањето и за сумирањето на резултатите од првиот круг од локалните избори што се одржа на 15 октомври. Управниот суд ги објави одлуките по сите тужби од партиите

Read More

Судечкиот совет на Управниот суд ги разгледал и донел одлуки за сите 28 тужби што политичките партии ги поднеле против решенијата на Државната изборна комисија по приговорите за првиот круг од локалните избори, одржани на 15 октомври. На интернет-страницата на судот се објавени одлуките за 16

Read More

Управниот суд ја одби тужбата на Бедредин Ибраими од ДИК. Тој се жалеше на одлуката на Антикорупциската комисија, која го одби неговиот приговор на обидот на партиите да го разрешат, иако не му е истечен мандатот. Ибраими укажуваше на тоа дека не може да се именува

Read More

Управниот суд на Република Македонија донесе Решение за времена мерка со која ѝ се забранува на Општина Карпош да презема какви било дејствија, сè до правосилно завршување на судската постапка за легализација на објектот гаража на семејството Петковски во Тафталиџе, пренесе СДК. Семејството поднесе тужба во

Read More

Управниот суд ја прифати жалбта на пензионираниот новинар и косопственик на дневниот весник „Слободен печат“, Градимир Јовановиќ и со тоа ја поништи одлуката на Комисијата за верификација на фактите според која тој бил соработник на тајните служби во времето на социјализмот. -Судот констатира дека тужениот орган

Read More

Управниот суд го поништи решението на Комисијата за верификација на фактите за лустрација на новинарката Јадранка Костова, главен уредник на неделникот „Фокус“. „Во правна ситуација кога оспорениот управен акт е поништен од судот, поништувањето делува наназад (ex tung) од донесувањето на актот, односно се поништуваат сите

Read More

Техничкиот министер за труд и социјална политика Фросина Ременски заработи нова кривична пријава поднесена од нејзиниот заменик Диме Спасов кој ја обвини за неизвршување на судска одлука, по што и се заканува и затворска казна доколку не ги почитува решенијата на Управниот суд каде се

Read More

Управниот суд ја суспендираше одлуката на министерката за труд и социјална политика Фросина Ременски за назначување на 15 нови директори на центри за социјална работа, но правосилност на одлуката се уште нема. Инаку тужбата против Ременски ја поведе заменик министерот Диме Спасов поради пречекорување на

Read More

На денешната прес конференција во о.Центар од име на советничката група на СДСМ беше најавено дека: „Советниците на СДСМ во Советот на Општина Центар поднесуваат тужба до Управниот суд на РМ, поради мешањето на Никола Груевски во ингеренциите на Општината“, најави денеска Билјана Чурилова, советник на СДСМ

Read More