Thursday, May 28, 2020
HomePosts Tagged "уметност" (Page 3)

Mладински културен центар отвори повик за учество на ,,Бела ноќ 2015” година која ќе се одржи на 3 октомври. На „Бела ноќ“ ќе бидат опфатени визуелни уметности (ликовна уметност, фотографија, инсталација, видео-арт, стрип, кибернетичка уметност), применети уметности (архитектура, визуелен/индустриски/веб дизајн, мода, дигитални креации), музика, филм и

Read More

Мишел Коноли од Австралија, Бети Брицељ од Словенија, Јошкин Шиљан од Србија и Леон Пачет од Обединетото Кралство (Шкотска) ќе гостуваат на четиринаесеттата интернационална уметничка резиденција „Арт поинт гумно“ во Слоештица која ќе започне утре, а ќе трае се до 6 јули. Гостите се  реномирани светски уметници

Read More

Хит комедијата „Семејството Белие“ вечерва ќе го означи крајот на осмото издание на Францускиот филмски фестивал. На свеченото затварање, во Центарот за култура во Охрид, „Златната маска“ за животно дело ќе добие актеркат Ањес Сорал. За оваа последна фестивалска вечер предвидена е и презентација на туристичката понуда на

Read More

Одблиску со Виктор Петрески. Млад автор и  голем вљубеник во пишаниот збор. Неговиот прв роман ,,Од Магла на Jуг до Месечина на Север” создава нови светови. Вас како читатели сосема ненаметливо ве вплеткува во една приказна која ќе ве возбуди. ,,Aко барем една реченица од мојата

Read More