Thursday, May 28, 2020
HomePosts Tagged "уметност" (Page 2)

Погледнете го ова видео од изработката на ремек делото на Stefan Acanski Skech кое тој го нарекува Clash of the planets. Stefan Acanski е извонреден уметник кој најчесто своите ремек дела ги изработува со спреј, неговиот instagram профил може да го посетите тука.

Read More

Објавен е повик на тренинг за изведбена уметност од страна на МОФ. Целта на ова е е да ги поттикне учесниците да размислуваат за човековите права и да научат повеќе за современите предизвици на општеството, социјалните проблеми на маргинализираните заедници, за дискриминацијата врз бегалците. Во

Read More

Македонските кулинари ќе добијат Институт за кулинарски уметности, нешто што во светот многу се цени и плаќа. Сигурно сте гледале кулинарски шоуа во кои врвни кулинари подготвуваат храна на импресивен начин и создаваат уметност со истата. Институтот за кулинарски уметности е независен, пазарно ориентиран едукативен центар,

Read More

Некои луѓе се екстремно талентирани. Овој човек направил вистинско ремек дело од дрвото кое му пречело во дворот. Кога почнал со работа, никој не знаел што сака да направи, но кога завршил сите биле импресионирани.

Read More

Од утре општина Ѓорче Петров ќе почне со предвидената програма по повод празникот на општината 20 септември. Во Центарот за култура „Ѓорче Петров“ во 10 часот ќе се одржи трибина на тема „Родители за секое дете“. Трибината ќе ги информира граѓаните за условите, можностите, привилегиите

Read More

Можеби на прв поглед изгледа како најобичен цртеж нацртан со молив и употреба на сенчање, но верувале или не, се работи за уметничко дело изработено со чекан и шајки. На украинецот Алкаш Палагниу му биле потребни 8 дена и 24 километри конец за да создаде прекрасен

Read More

Вероника Риштерова е уметничка од Чешка која својата дарба за уметност ја прикажува преку користење на пластични шишиња. Методите што ги користи за изработка на овие прекрасни дела се разни, од греење и топење па се до сечење на шишињата од кои создава проѕирниживописни форми: птици, цвеќиња,

Read More

Мариа А. Аристидоу е креативен уметник. Фантастичен пример кој покажува дека уметноста не познава граници. Погледнете како се создава уметничко дело од мешавина на кафе . На создавањето ,, Мона Лиза од кафе” Мариа А. Аристидоу работела цели 10 часа.

Read More

Националната галерија на Македонија  ја организита изложбата „Есенција на егзистенцијата“  која на 30 јуни ќе биде поставена во галерија ,,Лауба” во Загреб.На оваа изложба ќе бидат претставени дела од 25 македонски современи уметници. Есенција на егзистенцијата“  ги претставува различните перцепции за најразлични општествени свери.  Посетителите на

Read More

Избирам необичен начин за да го започнам ова интервју кое со задоволство ќе го потпишам на крај.  Ќе ви се претставам, а моето претставување има една цел. Јас сум Ирена Мрческа, дипломиран новинар и сакам да ви  кажам дека имам свој новинарски идол. Остроумна е,а истовремено

Read More