Tuesday, Feb 25, 2020
HomePosts Tagged "тензии"

Црквите и верските заедници во Република Македонија застапени во Уставот, во заеднички апел повикаа за смирување на состојбите, покажување добра волја и разумност во одлуките и постапките, воздржување од дејства што можат да ја загрозат државната, но и безбедноста на луѓето, домовите и семејствата, пишува

Read More

Иницијативата на НАТО за прием на Црна Гора, може да доведе до натамошно зголемување на тензиите во Европа, изјави денеска портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков. „Од наша гледна точка, натамошното проширување на НАТО во целина е процес со негативен предзнак. Тој процес со ништо не придонесува

Read More

Советот на НАТО и Русија ќе се одржи точно по пауза од две години кога Русија изврши припојување на Крим како и поддршка на повеќе источни региони во Украина кои бараат автономија. Обновувањето на разговорите меѓу на НАТО и Русија, според генералниот секретар Јанс Столтенберг, треба

Read More

Безбедносните сили на Македонија поставуваат заштитна ограда на одредни точки на јужната граница со Грција со цел подобро да се насочува протокот на бегалците, со тоа што на поефикасен начин ќе може да се евидентираат и да ги поминат сите процедури за продолжување на транзитот

Read More

Вчера околу 1500 мигранти кои немаат право на влез и повеќе денови се заглавени меѓу Грција и Македонија се обидоа со очајнички обиди да ја пробијат македонската полиција која ја чува границата. Некои од нив клекнуваа на колена молејќи ги припадниците на безбедносните сили, а други

Read More