Wednesday, Jun 3, 2020
HomePosts Tagged "студенти" (Page 3)

Министерството за информатичко општество и администрација најави дека од следната година ќе објавува конкурс за вработување на најдобрите 100 студенти кои завршиле во прв или втор циклус на државните универзитети со цел да се привлече квалитетен кадар во јавните институции. „Секоја година, во август, Владата ќе

Read More

Студенти на Економскиот факултет поставија кутија за „донации“ за уапсените професори осомничени за примање поткуп и барање секс за положување на испит, па се надеваат дека „дарежливите“ колеги и овој пат ќе им помогнат со свој придонес во нивните тешки моменти кога се пред обвинение

Read More

Четворица демонстранти се убиени, а најмалку уште десет се ранети, во немирите кои избија во главниот град на островската држава Папуа Нова Гвинеа, северно од Австралија. Во последните недели демонстрираат студентите и други граѓани, откако премиерот Питер О`Нил беше обвинет за корупција. Жителите во главниот град

Read More

Доколку научите како да си го испланирате животот и вашите секојдневни трошоци, можете да имате сé и плус да завршите факултет во рок. Купете користени книги На повеќето студенти голем финансиски товар во текот на секоја студентска година им претставува купувањето книги и прирачници. Зависно од цената

Read More

Ланецот на протести против одлуката на претседателот продолжува и денес. Како и претходните протести, така и овој започна во шест часот пред канцелариите на Специјалното јавно обвинителство. Денес на протестот се приклучија и студентите кои со транспаренти до Иванов и професорката Каракамишева порачаа: - „Не

Read More

Неколку стотици студенти денеска ја бојкотираа наставата на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, изразувајќи незадоволство кон претседателот на државата, Ѓорѓе Иванов, како и незадоволство кон приведените демонстранти, меѓу кои се наоѓаат и членови на Студентскиот пленум. Студентите и дел од новинарите се упатија и кон

Read More

Поголема група на студенти на Правниот факултет при Универзитетот „Јустинијан Први“ решија да ја бојкотираат наставата и да воспостават „окупација“ по според нив неправилната одлука за целосна амнестија на политички функционери за сите кривични постапки. Студентите се револтирани бидејќи претседателот Иванов беше токму професор на

Read More

Францускиот институт во Скопје го објави конкурсот за стипендии за студирање на мастер и докторски студии во Франција. Приоритетот ќе им биде даден на студиите во области кои не постојат или се недоволно развиени во земјава, што е одлична прилика за македонските студенти да се

Read More

Вториот проект кој денеска го најави претседателот на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски, се однесува на доделување на бесплатни диоптерски леќи за студентите и средношколците кои имаат ваков здравствен проблем. „Покрај можност за ласерска корекција ќе овозможиме субвенционирање на ортопедски очни помагала на студенти и средношколци

Read More

Двајца студенти по архитектура, Димитар Петровски и Борјан Овезовски, понудија современ висококатен хотел, со форма на цвет, кој нуди плејада од јавни, приватни и комерцијални простори, како дел од проект од предметот „Архитектонско студио“. Хотелот е замислен да биде поставен во близина на кејот во центарот

Read More