Thursday, Jun 4, 2020
HomePosts Tagged "студенти" (Page 2)

Студентите најавија собир пред ректоратот на универзитетот „Кирил и Методиј“ утре изутрина, за кога е закажана вонредна седница на ректорската управа. Вонредната седница доаѓа по прозивките од страна на студентите дека Универзитетот, мора да ги осуди нелегалните избори за студентски претседател. Во соопштението испратено

Read More

По вчерашната силна акција на специјалците на ЕБР кои ги растераа студентите пред канцеларијата на СПУКМ реагира и Професорскиот пленум кој се противи на бруталноста на полицијата, а ги посочи и сите нерегуларности во текот на изборниот ден. „На 30.06.2016 се одржаа избори за претседател на

Read More

Во напната и тензична атмосфера која повеќе наликуваше на акционен филм, а не на студентски несогласувања е избран нов лидер на СПУКМ. Доцна синоќа изброени се гласовите и победник е Давор Поповски, студент на ФИНKИ. „Бараме Универзитетот веднаш да реагира против тепањето на студенти, да не

Read More

Преставници на СПУКМ и група на нивни подржувачи ги тргнаа кутиите од местата на гласање низ факултетите на УКИМ и наместо јавно да ги пребројуваат гласовите кои и онака беа малку ги пренесоа во својата канцеларија во студентскиот дом Кузман Јосифовски Питу. „Украдени се неколку гласачки

Read More

Руби Реј е 17-годишна студентка од Индија која е испратена во затвор поради мамење на испит. Таа била најдобар студент во индиската сојузна држава Бихар, но во видео интервју рекла нешто што предизвикало сомнеж во нејзиното знаење. Тоа видео стана вирално и морала повторно да го

Read More

Студентскиот пленум со блокада на Ректорската управа на УКИМ се обиде да издејствува одложување на изборите за Ректор бидејќи не се исполнети повеќе правни услови и дека голем дел од студентските преставници кои се вклучени во процесот не се избрани на легитимен начин. Се бара одложување

Read More

Остана уште само една недела за пријавување на студентите за конкурсот „Патуваме во Европа 2016“. Деветта година по ред преку проектот „Патуваме во Европа“ 12 студенти од Македонија ќе добијат уникатна можност да ја истражуваат Европа и да ја промовираат својата земја. Конкурсот е отворен

Read More

Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ денеска го објави конкурсот за академската 2016/17 година додипломски студии. Во рамки на универзитетот, за сите студиски програми, слободни се вкупно 10 535 места. За редовни студенти во државна квота, резеревирани се 6 606 места, додека за редовни студенти со кофинансирање

Read More

Студенти од Факултетот за музичка уметност со благородна идеја. Тие се доказ дека денешната младина има хуман и непоколеблив дух кога се работи за пружањето помош на оној на кој тоа му е најпотребно. Со два концерти, во Скопје и Струмица, студентите ќе собираат пари

Read More

Воената академија „Генерал Михаило Апостолски“ Скопје, го распиша новиот Конкурс за запишување на студенти/питомци за потребите на Министерството за одбрана и Армијата на Република Македонија и студенти за насока кризен менаџмент, заштита и спасување на прв циклус на студии за студиската 2016/2017 година. Од Министерството за

Read More